Stamopbouw

Stamopbouw:

Liggend aan het Noord Hollands kanaal, ingeklemd tussen Alkmaar en Heerhugowaard, vindt men het dorpje Broek op Langedijk .  In de tuin staat sinds 2010 een nieuw duivenhok van 9.20 m. Het hok bestaat uit 5 afdelingen en er wordt gevlogen onder de naam D.M.A. Schaap. Er wordt gespeeld in het CC 1a van de Afdeling 6 (Noord Holland). ( ca 1400 leden) bij de gezellige en hard spelende vereniging PV Heemskerk. Er wordt door mij gespeeld in Afdeling 6 Noord-Holland Noord … CC1a

Ontwikkeling

Met de duivensport werd begonnen in 1989. Na wat omzwervingen en een aantal malen verhuisd te zijn, heb ik nu mijn stekje wel gevonden. Tot aan 2009 heb ik altijd met een soort van vreemdelingenlegioen gevlogen. De resultaten waren wisselend te noemen. Dan weer bomvroeg en de week erop naast de lijst. Het hok waarop gevlogen werd was een oude garage van betonelementen met de voorkant op het Westen gericht (koud). Ik kreeg dan ook de duiven slecht in vorm wat vooral de 1e vluchten funest was voor de duiven. Zo rond juni als de temperaturen begonnen op te lopen, kwam ook de forme  en de daarbij behorende vroege prijzen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat op een slecht functionerend hok de duiven geen (vroege) prijs kunnen vliegen. Omdat ik al een tijd met het idee rondliep dat de duivenhobby naar een hoger niveau moest, werd er besloten om eind 2009 een nieuw hok te plaatsen met de voorkant op het oosten en ging de lengte van 6.00 naar 9.20 m. Tevens zal de nadruk komen te liggen op de Dagfond waar voorheen het hele programma werd gespeeld. In april 2009 kreeg ik een zwaar hartinfarct en na een pittige operatie, waarbij ik een aantal omleidingen kreeg, werd er aan mijn vrouw hulp geboden door een sportvriend (Chiel de Wit) hier in de buurt.

Ruim drie maanden heeft deze man mijn duiven verzorgd naast zijn baan en zijn eigen Kweekcentrum.

Nieuwe Start 2020

In het begin van seizoen 2020 werden de resultaten slecht tot zeer slecht. Onmiddellijk werden de duiven thuis gehouden en maandags dus naar Dokter van der Sluis/Kockengen. We zullen het verhaal kort houden maar er werd dus Microplasmose vastgesteld. Nadat er diverse kuren en vaccinaties gedaan waren en niets hielp, uiteindelijk met pijn in mijn hart besloten helemaal opnieuw te beginnen.

Langs deze weg bedank ik dan ook de volgende liefhebbers die mij enorm geholpen hebben om een doorstart te maken o.a;

Frits Jonker / Zuid Scharwoude…. Wim van Es / Oud Bijerland… Hans van den Berg / Heerhugowaard en Max van Delden / Uitgeest

Soort duiven;

De nieuwe duiven zijn voornamelijk geschikt voor de  Dagfond (500-750 km) en komen voornamelijk (via Frits Jonker) van de  zeer goed presterende hokken van Peter Crans / Den Helder en Marit en Martijn Kramer / Wormerveer.