Stamopbouw

Stamopbouw:

Liggend aan het Noord Hollands kanaal, ingeklemd tussen Alkmaar en Heerhugowaard, vindt men het dorpje Broek op Langedijk . Aan de Julianastraat staat het huis van Martin Schaap, zoon Stijn, dochter Ilse (inmiddels uitgevlogen) en Marjanne Klaassen. In de tuin staat sinds 2010 een nieuw duivenhok van 9.20 m. Het hok bestaat uit 5 afdelingen en er wordt gevlogen onder de naam D.M.A. Schaap. Er wordt gespeeld in het Rayon A van de Afdeling 6 (Noord Holland). ( ca 1400 leden) bij de gezellige en hard spelende vereniging “Alkmaarse Zaterdag Vliegers” in Alkmaar. Er wordt gespeeld in Afdeling 6 Noord-Holland (ca. 1400 leden), Rayon A. Ik ben lid van de gezellige en hard vliegende vereniging ‘Alkmaarse Zaterdag Vliegers’ te Alkmaar.

Ontwikkeling

Met de duivensport werd begonnen in 1989. Na wat omzwervingen en een aantal malen verhuisd te zijn, heb ik nu mijn stekje wel gevonden. Tot aan 2009 heb ik altijd met een soort van vreemdelingenlegioen gevlogen. De resultaten waren wisselend te noemen. Dan weer bomvroeg en de week erop naast de lijst. Het hok waarop gevlogen werd was een oude garage van betonelementen met de voorkant op het Westen gericht (koud). Ik kreeg dan ook de duiven slecht in vorm wat vooral de 1e vluchten funest was voor de duiven. Zo rond juni als de temperaturen begonnen op te lopen, kwam ook de forme (vorm?) en de daarbij behorende vroege prijzen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat op een slecht functionerend hok de duiven geen (vroege) prijs kunnen vliegen. Omdat ik al een tijd met het idee rondliep dat de duivenhobby naar een hoger niveau moest, werd er besloten om eind 2009 een nieuw hok te plaatsen met de voorkant op het oosten en ging de lengte van 6.00 naar 9.20 m. Tevens zal de nadruk komen te liggen op de Dagfond waar voorheen het hele programma werd gespeeld. In april 2009 kreeg ik een zwaar hartinfarct en na een pittige operatie, waarbij ik een aantal omleidingen kreeg, werd er aan mijn vrouw hulp geboden door een sportvriend (Chiel de Wit) hier in de buurt.

Ruim drie maanden heeft deze man mijn duiven verzorgd naast zijn baan en zijn eigen Kweekcentrum. Inmiddels is dit contact uitgegroeid tot een hechte vriendschap.

Chiel de Wit

Tijdens mijn bezoeken bij Chiel de Wit thuis en door inzage in zijn zeer goede resultaten in 2009, raakte ik geïnteresseerd in zijn ideeën over het bedrijven van de duivensport en zijn duiven. Chiel vloog voornamelijk met de duiven die hij rechtstreeks had gehaald bij Ad Schaerlaeckens en Gerard en Sebastiaan Verkerk. Toen Chiel mij vroeg in 2009, of ik met hem mee wilde naar de prijsuitreiking van de Competitie West Europese Landencup stemde ik onmiddellijk toe en tot mijn grote verassing gingen we eerst langs bij de bekende combinatie G & S Verkerk. Na het drinken van een kopje koffie zijn we in de auto van Sebastiaan naar Dortmund gereden en dit was voor mij een hele leuke en leerzame dag. Nadat we Gerard en Sebastiaan weer hadden achtergelaten in (toen nog) Alphen aan de Rijn, reden we in Chiel zijn auto weer terug naar huis en deed hij mij het prachtige voorstel om een hele ronde eieren van zijn beste vliegers onder mijn vliegers te leggen. (40 eieren). en hij hield woord. En hij hield woord zou ik weglaten Helaas kwamen er slechts 22 uit (waarschijnlijk door de zeer strenge vorst). Met de jonge duiven werd, omdat ik na 2x africhten er veel verspeelde (jongen zaten niet goed), niet eerder gespeeld dan op de Natour (2010). Of dit allemaal nog niet genoeg was, bood Chiel mij ook nog een ronde jongen aan uit zijn allerbeste kwekers!! De voorwaarde hierbij was wel dat deze duiven rechtstreeks naar het kweekhok moesten en dat was uiteraard niet tegen dovemans oren gezegd. Verder staat hij mij in de praktijk bij met tips en adviezen. Zo had hij me ook advies gegeven over de verluchting van mijn nieuwe duivenhok. En toeval of niet? Nadat het hok was aangepast werd er 14 dagen later een 7e Teletekstnotering behaald op Orleans (12.000 duiven).

In 2009 had Chiel de Wit zelf een superseizoen:

4 X teletekst, op de vluchten:

Blois:                            6e                                tegen 5.480 duiven
Orleans                        10e                        14.200 duiven
Chimay                        10e                          8.120 duiven
Peronne                       2e                          15.400 duiven

Ook behaalde hij 7X de 1e prijs in Rayon A van de afdeling 6, tegen gemiddeld 2.250 duiven.

Door deze superprestaties werd hij in de competitie The Best Of The Best 2009:
4e , 5e , 13e en 14e beste Asduif Jong van Nederland.

Zijn beste jonge doffer: De 09-1054565 werd in de competitie West-Europese Landencup;
3e beste snelheidsduif van West-Europa.

In de competitie ‘Wie Heeft Ze Beter’ behaalde hij:

2e beste Natour-duif van Nederland met hetzelfde punten aantal als nummer 1. (Peter & Gea Veenstra)

Verder was er ook nog de 8e beste Asduif (Hidalgo) eendaagse fond ’09 The Best Of The Best.